Aktiviteten er tilbage i værkstederne: EUC Sjælland genåbner

18. maj 2020

Statsminster Mette Frederiksen meddelte den 7.maj, at der var indgået aftale om anden fase af en gradvis, kontrolleret genåbning af det danske samfund. Det betyder, at EUC Sjælland sammen med landets øvrige erhvervsskoler påbegynder deres fysiske undervisning netop i denne uge.

Fysisk undervisning er uvurderlig

Der er som bekendt visse begrænsninger, når praktisk læring i håndværkfagene skal undervises i cyberspace. Under nedlukningen mødtes undervisere og elever udelukkende digitalt. Så der er ingen tvivl om, at netop det fysiske møde er uvurderligt for erhvervsskolerne:

“Vi glæder os utroligt meget til at få fyldt vores værksteder igen med unge ivrige elever, der brænder for deres fag. Og EUC Sjælland gør sit absolut bedste for at få afsluttet dette helt specielle halvår, på bedst mulige måde for vores elever, nemlig med værktøj i hånden!”, siger uddannelseschef for erhvervsuddannelserne på EUC Sjælland, Ole Holm.

EUC Sjælland udbyder næsten 20 forskellige håndværksuddannelser, og en stor del af undervisningen er værkstedsbaseret.

“Elever vælger vores uddannelser, fordi de vil arbejde og skabe ting med deres hænder og derfor har de behov for at få tingene i hænderne og afprøve og tillære sig teknikker og håndelag. De fleste elever lærer bedst ved at få tingene vist, og frem for alt, selv prøve det af, og knap så godt ved at sidde bag en computer,” fortæller Ole Holm.

De kloge hænder og digital læring

Den fysiske tilstedeværelse er en naturlig forudssætning for vigtig læring netop på erhvervsskolerne, hvor det er håndens arbejde, der er i centrum. At håndværket trænes, indøves og raffineres gennem i den fysiske undervisning. 

“Det er jo håndværksmæssige uddannelser vi udbyder, så værksteder og praktiklokaler er essentielle. Desuden er den tætte kontakt og dialog med eleverne meget vigtig for underviserne. Det er jo svært for vores lærere at vurdere elevens indlæring, trivsel og motivation fra afstand og bag en computer. Så vi har et stort og vigtigt stykke arbejde foran os, der starter nu,” siger Ole Holm.

Nedlukningen har givet positive og udfordrende oplevelser rundt omkring i landet. På EUC Sjælland er der dele af den erfaring, der kan bringes med ind i fremtiden, mener Ole Holm:

“Vi har i flere år arbejdet på at få digitaliseret undervisningsmaterialer og benytte digitale hjælpemidler i undervisningen. Vi er nået ufattelig meget de sidste seks uger. Der er blevet lavet film, udviklet forløb og adskillige læringsplatforme og kommunikationsredskaber er blevet taget i brug. Vores undervisere har virkelig gjort en fantastisk indsats, sammen med vores e-learningsudvikler! Det kommer vi til at drage nytte af i fremtiden.”