Elever skaber lysende lanterneby til Køge Torv

10. januar 2022

Fejring af Kyndelmisse: Elever fra EUC Sjælland har i samarbejde med Køge Kommune skabt en lanterneby, der kommer til at lyse Køge Torv op som en del af en tradition til Kyndelmisse i februar.

Rasmus Nielsen EUX tømrer, 18 år er en af eleverne, der har været på opdagelse i Køge og har lavet Køge bibliotek.
Fotos: Kirstine Fryd

Om få uger står en lysende “Lanterneby” af ca. 40 lanterne-huse af pil, tape og vandstærkt papir parat til at skabe atmosfære og varme i den mørke tid på Køge Torv. Lanternehusene er lavet i forskellige størrelser og oplyses af levende lys. Det sker i forbindelse med fejring af Kyldemisse den 4. februar 2022, en lysfest der markerer at vinterhalvåret er gået.

Køge by som inspirationskilde 

Det er Køge Kommune der i samarbejde med billedkunstner Helle Bull Sarning og elektriker- og tømrerelever fra EUX på EUC Sjælland, der har skabt projektet som er en del af en tradition i Køge, hvor Kyndelmisse fejres. Projektet tager inspiration fra Køge by som middelalderby, hvor eleverne har været på vandring for selv at opdage de gamle smukke bygninger og fortolke indtryk og skabe deres egne versioner af byens huse. 

Rasmus Nielsen EUX tømrer, 18 år er en af eleverne, der har været på opdagelse i Køge og har lavet Køge bibliotek.

” Jeg har lavet en udgave af Køge bibliotek, der er en gamle rød bygning – og så har jeg tilført mine egne detaljer. Det er meget spændende at få lov til at lave huse i små modeller ud fra det, vi har set i Køge. Og det er dejligt at bruge min fantasi og blive inspireret af arkitekturen. Min uddannelse som EUXer veksler mellem teori og praksis – for mig åbner det en masse døre både at have en tømrerfaglig- og gymnasiel uddannelse.”

Kyndelmisse betyder lysmesse

Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse Candelarum Missa: Candelarum betyder lys og missa betyder messe. I folkemunde kaldtes dagen førhen også for Kjørmes Knud. Kyndelmisse betyder altså lysmesse og markeres som dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået, nemlig i starten af februar.