Nyuddannet murer fra EUC Sjælland hædres med fornem medalje foran H.M. Dronningen

5. oktober 2021

Murer Frederik Gustav Lieberkind er netop blevet hædret ved en ceremoni på Københavns Rådhus i selskab med H.M. Dronningen for at være i blandt de dygtigste nyuddannede håndværkere.

Frederik Gustav Lieberkind, 27 år nyudlært murer fra EUC Sjælland modtager bronzemedaljen.
H.M. Dronningen lykønskede alle medaljemodtagere. Til højre ses Københavns overborgmester Lars Weiss og til venstre formand for Håndværkerforeningen København Per Vangekjær.
De unge livvagter underholdte med skøn musik.

Arbejdstøjet blev tirsdag den 28. september skiftet ud med det stiveste puds, da den nyuddannede murer fra EUC Sjælland Frederik Gustav Lieberkind, 27 år mødte op på Københavns Rådhus til medaljeoverrækkelse afholdt af Håndværkerforeningen København i selskab med H.M. Dronningen.  Ceremonien hædrer særligt veludførte svendeprøver og udnævner desuden Årets Æreshåndværker.

Fejring og flid

En af landets dygtigste håndværkere og medaljemodtager i den mere end 150-årig tradition er Frederik Gustav Lieberkind, der er udlært murer fra EUC Sjælland i foråret. Han var spændt på at deltage i dagens fejring. 

“Det er noget af det ypperste, at bliver anerkendt her. De bliver ikke større, og det er jo lige nu alle mulighedernes åbner sig efter, du er blevet udlært. Det er nu det starter, at vi rigtig skal lære,” siger Frederik Gustav Lieberkind og fortsætter: “Jeg elsker den friske luft i mit arbejde, at tjene gode penge og jeg nyder mit arbejde, eller havde jeg ikke gjort det. Selvfølgelig er nogle dage mere spændende end andre. Men murerfaget er min store interesse.”

Mangel på håndværkere

I 1867 begyndte man med at overrække enten en sølv- eller bronzemedalje som symbol på en særdeles veludført svendeprøve – for dengang som nu, er målet at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

“Danmark kommer til at mangle faglærte håndværkere. Og vi har mange dygtige allerede, der gør det ekstraordinært godt, de fortjener at blive hyldet. Håndværksfag har nemlig en signifikant værdi for samfundet, og der findes mange og rige muligheder i netop den uddannelsesvej, hvor vi har fokus på at bygge fremtidens Danmark mere bæredygtigt og klimavenligt,” siger uddannelseschef på erhvervsuddannelserne ved EUC Sjælland Ole Holm.

Årets Æreshåndværker

Årets Æreshåndværkerpris er i år tildelt skuespiller og gøgler Søren Østergaard. Tilstede var også tidligere Æreshåndværkere forfatter Jussi Adler-Olsen, dansk politiker og folketingsmedlem fra partiet Venstre Bertel Haarder, bestyrelsesformand i Topdanmark Michael Pram Rasmussen og kunsthistoriker og tidl. direktør for Ny Carlsbergfondet Hans Edvard Nørgård-Nielsen.

Læs mere her:

Håndværkerforeningen København
https://hfk.dk/medaljeuddeling/os-med-medalje/

FAKTA

Håndværkerforeningens sølv- eller bronzemedalje kan tildeles en håndværkersvend, der har gennemført en særdeles veludført svendeprøve. Det er de faglige håndværkslaug, der indstiller deres dygtigste nyuddannede svende til Håndværkerforeningens medalje.

I nogle håndværksfag kan en håndværkssvend også modtage fagets medalje i forbindelse med svendeprøven. De to medaljer er dog ikke den samme, og en håndværkersvend kan godt modtage fagets medalje uden at blive indstillet til Håndværkerforeningens medalje. Og omvendt.

Frederik Gustav Lieberkind, 27 år nyudlært murer fra EUC Sjælland modtager bronzemedaljen.
H.M. Dronningen lykønskede alle medaljemodtagere. Til højre Københavns overborgmester Lars Weiss og til venstre formand for Håndværkerforeningen København Per Vangekjær.
De mange medaljemodtagere der venter spændt.
Årets Æreshåndværker blev skuespiller og gøgler Søren Østergaard. Han er mest kendt som komiker i Zirkus Nemo, hvor han bl.a. spiller rollen som Smadremanden.
Kontaktinformation
Kirstine Fryd, fotograf & journalist EUC Sjælland tlf.: 25 23 57 30